sobota, 12 października 2013

Ciasto kruche

Ciasto to podstawa, baza do wszystkich wyśmienitych deserów. Ciasto kruche może być na słodko jak i na słono. Wystarczy dodać cukier lub go pominąć i dodać 1 łyżeczkę soli.

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 65g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie: 
Mąkę, cukier i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło. Siekamy nożem, aż nasze składniki zaczną się łączyć ze sobą. Teraz dodajemy jajko ze śmietaną, całość wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z ciasta kulę, którą spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. 
Dla szybkiego efektu wstawiamy na 15 minut ciasto do zamrażalnika. Jeśli natomiast ciasto potrzebujemy na później wkładamy go do lodówki. Maksymalny czas przechowywania ciasta kruchego w lodówce to 48h.



Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy nasze ciasto i wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkowane ciasto układamy na formie, dociskamy palcami do brzegów. Teraz nakłuwamy widelcem nasze ciasto. Gotowe. Można teraz je upiec 15 minut w 180*C lub też układać od razu nasze składniki. Wszystko zależy od tego co chcemy na niej ułożyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz