Była godzina 20.30, a sąsiadka od dwóch dni robiła drożdżówki i mi o nich opowiadała. Postanowiłam zrobić je i wypróbować nowy przepis.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 10 g świeżych drożdży
- dżem truskawkowy
- jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i
dokładnie utrzeć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15
min.
W tym czasie utrzeć jajka z pozostałymi 2 łyżkami cukru do białości.
Masło stopić i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą. Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko - porządnie wyrobić ręką. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka kulek ugnieść je na środku położyć po łyżce dżemu z truskawkami.
Kruszonka: utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
W tym czasie utrzeć jajka z pozostałymi 2 łyżkami cukru do białości.
Masło stopić i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą. Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko - porządnie wyrobić ręką. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka kulek ugnieść je na środku położyć po łyżce dżemu z truskawkami.
Kruszonka: utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Bułeczki
posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz