środa, 26 marca 2014

Drożdżówki z dżemem truskawkowym

Była godzina 20.30, a sąsiadka od dwóch dni robiła drożdżówki i mi o nich opowiadała. Postanowiłam zrobić je i wypróbować nowy przepis.

Składniki: 
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 
- 3/4 szklanki letniego mleka 
- 3 czubate łyżki cukru 
- 1 jajko 
- 1 żółtko 
- szczypta soli 
- 60 g roztopionego masła 
- 10 g świeżych drożdży
- dżem truskawkowy
- jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć jajka z pozostałymi 2 łyżkami cukru do białości.
Masło stopić i pozostawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą. Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko - porządnie wyrobić ręką. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka kulek ugnieść je na środku położyć po łyżce dżemu z truskawkami.
 
Kruszonka: utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.

Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
 


Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz