sobota, 23 listopada 2013

Pierniki Staropolski

Dziś zaczęłam czuć już Święta, ponieważ przygotowałam ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Nawet dla lepszego humoru puściłam kolędy ech w bardzo dobry nastrój mnie to wprowadziło. Przepis, z którego korzystałam znajduje się tutaj.

Składniki:
- 500 g miodu naturalnego ja miałam wielokwiatowy
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)

Roztopiłam masło, dodałam cukier gotowałam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodałam miód. jeszcze lekko podgotowałam. Wystudziłam.
Do wystudzonej masy dodałam mąkę, proszek do pieczenia  rozpuszczony w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobiłam i przełożyłam do miski i szczelnie zamknęłam. Wystawiłam na balkon.
Ciasto powinno odstać 5-6 tygodni. Już w kalendarzu zaznaczyłam dzień pieczenia moich placuszków.


Surowe bardzo mi smakuje :)



Piec na 5 - 7 dni przed świętami. C.d.n

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz