niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto drożdżowe z Jabłkami

Drugie dziś przygotowane przeze mnie ciasto na przyjazd mojej przyjaciółki.

Składniki:
- 3 dag drożdży
- 150 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 300g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- jabłka
- cukru, cynamon do posypania jabłek
- masło do pokruszenia na wierzchu ciasta

Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 2 minut do wyrośnięcia. W między czasie roztapiamy masło. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, cukru, cukru waniliowego i ostudzone roztopione masło, jajko i sól.
Wszystkie składniki mieszamy. Przekładamy do foremki - ja zrobiłam w tortownicy. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka należy obrać i pokroić w plastry, układamy plastry lekko wciskając na ciasto. Posypujemy je cukrem i cynamonem, a na wierzchu kruszymy masło.
Odstawić jeszcze na chwilę, aż piekarnik nagrzeje się do 180*C, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.



Ciasto wyszło wyśmienite, wszystkim smakowało.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń