niedziela, 3 listopada 2013

Babka Cytrynowa

Dziś postanowiłam upiec Babkę Cytrynową, gdyż wieczorem będziemy mieli gości. Z Warszawy przyjechała moja przyjaciółka, która również uwielbia słodycze. Specjalnie na ta okazję zrobiłam dwa ciasta - Babkę Cytrynową (dla mojego męża) oraz Ciasto drożdżowe z Jabłkami.

Babka Cytrynowa

Składniki:
- 250g margaryny Kaśka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 cała cytryna

Przygotowanie:
Cytrynę należy dobrze umyć w ciepłej wodzie. Ścieramy skórkę z cytryny, a samą cytrynę wyciskamy na sok i mieszamy ze sobą. Margarynę Kaśkę ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jajka. Dodajemy najpierw jedną szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy wcześniej przygotowany sok z cytryny. Wsypujemy pozostałą szklankę mąki. Wszystko miksujemy, do połączenia się wszystkich składników.  
Ciasto przelewamy do blaszki ja wybrałam keksówkę.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 50 minut.




Ja swoja babkę posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz