sobota, 18 stycznia 2014

Rogaliki z czekoladą

Od paru dni moje dziecko prosiło mnie, żebym jej kupiła rogaliki z czekoladą. Jednak nie jestem za kupowaniem takich słodyczy, więc co mi pozostało ? Musiałam zrobić sama :) 
Użyłam ciasta drożdżowego do zrobienia pysznych jak się później okazało rogalików z czekoladą.


Składniki:
- ok. 600g mąki
- 50g świeżych drożdży lub 7g instant drożdży 
- 1 jajko 
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
- czekolada ze słoika typu Nutella
 
 
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Następnie do rozczynu dodać mąkę, roztrzepane jajko, roztopione masło ze szczypta soli, wodę, resztę cukru - wszystko dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek i przekroić na trójkąty, na każdy trójkąt nakładać 1 łyżeczkę czekolady. Zawijać trójkąty od podstawy do szczytu. Ułożyć na blaszce i pozostawić do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i cukrem. 
Piec w temperaturze 180*C przez około 15 minut do zbrązowienia.
 
Przed włożeniem do piekarnika

Upieczone

Dodaj napis
 
 

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz