Jak się już mnie coś uczepi to już nie odpuści. Tak było z hummusem najpierw był jedzony u kogoś, w restauracji, później nadeszła pora na robienie w domu. O to mój przepis.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 100g pasty tahini
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- woda
- sól
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzoną gotować w osolonej wodzie do miękkości około 2 godz. Po tym czasie odcedzić i dodać czosnek, natkę pietruszki, oliwę oraz pastę. Blendować na gładką masę w trakcie dodać kilka łyżek wody, aby pasta nie była za sucha. Posolić do smaku.
Natkę pietruszki można zastąpić suszonymi pomidorami, cebulą, chrzanem, chilli.
W lodówce przechowywać do trzech dni.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz