sobota, 23 listopada 2013

Domowy Budyń Waniliowy

Jakoś pustki w moich szafkach ze słodyczami. Na szybkiego wymyśliłam domowy budyń. Przepisów i proporcji składników na internecie mnóstwo. Ja chciałam zrobić małą ilość tylko dla Naszej trójki, aby później nie zalegało w lodówce. Oto, mój przepis.

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 żółtko

Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka zagotować, dodać cukier plus cukier waniliowy. W 0,5 szklanki mleka rozmieszać mąki plus żółtko. Cały czas mieszając zagotowane mleko dodać mleko z mąkami. Zagotować. Przelać do miseczek. Można podawać z dżemem, czekoladą lub syropem.

Podwieczorek dla rodzinki - wersja dla dziecka z czekoladą.


Wersja z dżemem truskawkowym własnej produkcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz