Składniki na około 25 szt:
- 500 dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię obieramy (to jest najcięższa i najtrudniejsza część całego wykonania muffinek), kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, miksujemy na miazgę. Dodajemy jajka, olej - mieszamy.
W drugiej misce mieszany składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
Teraz wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
Przygotowane ciasto przekładamy do papilotek na wysokość 3/4. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, ważne aby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto.
Gotowe.
Wystudzone muffinki możemy udekorować :
- posypać cukrem pudrem,
- polać lukrem,
- polać czekoladą.
Według uznania kto co lubi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz