To chyba najłatwiejszy przepis na zrobienie naprawdę słodkiego deseru. Jednak trzeba mieć trochę czasu aby przygotować główny składnik jakim jest masa karmelowa. Przyjemnie się też przygotowuje Andruty gdyż można podjadać słodką masę podczas ich wykonywania.
Składniki:
- puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- wafle deserowe
Ja najbardziej preferuje Mleko Zagęszczone ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
Przygotowanie:
Zamkniętą puszkę z mlekiem należy gotować na małym "ogniu" przez 2 godz. Po ugotowaniu należy ostudzić puszkę. Nie otwieramy gorącej puszki gdyż masa karmelowa może "wystrzelić". Po otwarciu otrzymamy gęstą i bardzo słodką masę przypominającą roztopione cukierki krówki. Wafle przekładamy naszą masą. Układamy na desce i przyciskamy drugą deską na której stawiamy ciężkie rzeczy np. : garnek z wodą. Tak przyciśnięte wafle zostawiamy na całą noc lub na parę godzin w zależności o której godz. je przygotowujemy. Tak sprasowane wafle można wstawić do lodówki i są już gotowe.
![]() |
Tak wygląda masa po ugotowaniu i wyciągnięciu z puszki. |
![]() |
Moje wafle - tym razem kupiłam małe kwadratowe. |
![]() | |||
To już gotowe, pokrojone czekające na zjedzenie wafle. |
Dodatkowo dla różnorodności smaku można jedną warstwę między wafelkami wyłożyć dżemem np.: śliwkowym, porzeczkowym. Na wierzchu można polać czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Wtedy cały deser będzie wykwintniejszy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz