czwartek, 24 października 2013

Racuchy z Jabłkami - Baczki

To jeden z moich smaków z dzieciństwa, zawsze czekałam na ciepłe Racuszki z Jabłkami posypane cukrem pudrem. Moja mama mówiła na nie Baczki, gdyż tak nazywano je w jej rodzinnym domu.
Teraz też robię je dla mojej rodzinie. Dobre są na ciepło jak i na zimno nawet na drugi, trzeci dzień.

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 dwie łyżki cukru
- 3 dag świeżych drożdży
- 3 jabłka
- łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:))
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:                      
Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Jajka rozbełtać, lekko posolić. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte na tarce warzywnej lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto, wystarczy zamieszać np.: drewnianą łyżką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Baczki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz