niedziela, 8 grudnia 2013

Pierniczki puszyste

Zostało 2,5 tygodnia do Świąt więc zabieram się za pieczenie pierniczków. W tym roku zaszalałam i przygotowuje z dwóch przepisów. Jeden prosty i szybki "Szybkie pierniczki", drugi natomiast bardziej pracochłonny "Pierniczki puszyste".
Ten drugi przepis w tym roku wypróbowuje po raz pierwszy zachęcona opowieściami mojej znajomej jakie to pyszne pierniczki wychodzą. Oryginalny przepis na stronie TUTAJ. Ciasto na te pierniki należy wykonać 24h wcześniej i odstawić w chłodne miejsce - ja trzymałam na balkonie.


Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 250g masła 
- 400g miodu naturalnego

Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić proszek do pieczenia, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać sporą ilością mąki, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki rozłożyć na formie w sporej odległości od siebie. 
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Pierniczki można posmarować białkiem jeśli nie będą dekorowane. 
Ja podzieliłam sobie pracę na kolejny dzień i jutro będą dekorowane przeze mnie i córkę.

Dziś zdjęcia bez dekoracji jutro będą ozdabiane.

Tak wygląda ciasto po 24h z dodatkiem mąki do wałkowania.


Moje ulubione foremki :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz